SOLANDERLEDEN som UTBILDNINGSLED för
Nationellt ramverk för vandringsleder
Nationellt ramverk för vandringsleder
Under 2019-2022 genomfördes ett projekt Nationellt ramverk för vandringsleder (NRV) för att ta fram gemensamma standards och ett ramverk för att kvalitetssäkra svenska vandringsleder.
Projektet finansierades av Tillväxtverket och Jordbruksverket, Tourism i Skåne var projektägare och Visit Dalarna projektledare. I projektgruppen ingick även Visit Värmland, Region Västerbotten och Lindköpings stift.
Tillsammans med olika myndigheter, organisationer och föreningar berörda av arbete med vandringsleder togs ett ramverk fram.
Ramverket är ett nationellt system av kvalitetskriterier och verktyg som stöd för hållbar utveckling och förvaltning av vandringsleder.
Kriterier och verktygslåda
Kriterierna beskriver vad som är viktigt för att åstadkomma en utveckling mot en hållbar, kvalitetssäkrad och attraktiv vandringsled. Verktygslådan ger exempel som inspiration och vägledning för att realisera kriterierna i ramverket.
Solanderleden som påbörjades 10 år innan projektet för ramverket startade, hade redan från början i sin vision många av kvalitetskriterierna och har implementerat de tillämpbara kriterierna och utvecklats vidare till en ekovandringsled och berättande led för natur- och kulturhistoria.
Vi vill därför dela med oss av våra erfarenheter och har tillsammans med Kreativa byar Norrbotten skapat konceptet UTBILDNINGSLED.
UTBILDNINGSLED
Med konceptet UTBILDNINGSLED avser vi att erbjuda organisationer, myndigheter, företag, föreningar och personer som jobbar med ledutveckling och ledorganisation hjälp med att implementera ramverkets kriterier och verktyg, genom att konkret visa utmaningar och möjligheter kring ledutveckling.
Vi arbetar på plats genom vandrande workshop, studiebesök och vårt utbildningspaket för att exemplifiera och utbilda om det nationella ramverket och dess verktygslåda.
Vi visar konkret hur vi tillämpar kvalitetskriterierna:
- Fysisk led med ledmarkeringar, vägvisare, ledentré, ledunderlag med spänger, broar och , trafiksäkerhet, tillgänglighetsanpassning
- Organisation med ledhuvudman, ansvarsfördelning, skötselplan, kvalitetskontroll, budgetering och finansiering, markägarrelationer och markägaravtal, försäkringar samt digital förvalting
- Upplevelser av landskapet, naturvärden, kulturvärden, tematisering
- Kommunikation genom webbsida, sociala medier, språk, ledgradering enlig ramverket, papperskartor, rutiner för ledproblemrapportering
- Service i form av toaletter, dricksvatten, eldstäder och rastplatser, kollektivtrafik, övernattning från vindskydd till boendeanläggningar, att äta, att göra, stödja besöknärimg med produktutveckling
Utbildningsleden
Utbildningsleden är en del av Solanderleden som går igenom Rosfors ekopark, 30 min (36 km) nordost om Piteå och 35 min (38 km) väst om Luleå. Inom ekoparken finns tre naturreservat samt en fiskesjö med funktionsanpassad anläggning.
Inom ekoparken har Solanderleden ideell förening drivit ett LONA-projekt för att bl a tillgängliggöra Ekoparken för vandring och cykling. Ett nätverk av stigar har märkts upp i Ekoparken som anslutits till Solanderleden, och platsens naturhistoria och kulturhistoria inventerats.
Med hjälp av pengar från Naturkompaniets Naturbonus 2024 kommer här även koncept för familjeleder, snöskovandringsleder och funktionsanpassade leder att utvecklas och exemplifieras.
I närheten finns ett företagarkluster (minidestination) som tillhandahåller upplevelser såsom boenden (Rosfors bruksherrgård, Jössgården Mountain Lodge, Guide Natura Forestretreat), matservering (Rosfors bruksherrgård, Jössgården), samiska upplevelser (PK Reindeer), hundspann (Svedjekojans husky farm) och guidade turer (Guide Natura).
Platsen är därför idealisk för att lära sig om möjligheter och utmaningar kring ledutveckling enlig det nationella ramverket för vandringsleder.
Utbildningspaket
Intresserade har möjlighet att välja bland följande utbildningspaket:
Halvdags (2-4 timmar) studiebesök eller vandrande workshops med introduktion och exemplifiering av NRV och dess möjligheter och utmaningar.
Heldag (6-8 timmar) med fördjupad genomgång och exemplifiering NRV och dess möjligheter och utmaningar
Studiebesök innefattar visning och beskrivning av hur vi jobbar.
Vandrande workshops innefattar "arbetsstationer" längs leder med specifika frågeställningar kring NRV som gruppen diskuterar.
Även egna frågeställningar och utmaningar kan integreras i workshopen.
Vi har även möjlighet att erbjuda kortare eller längre webbinarer (via Teams/Zoom) eller workshops hos er eller kurser med flera tillfällen.
Teman kan till exempel vara:
- Genomgång av kriterier och verktyg i det Nationella ramverket för vandringsleder och hur de kan tillämpas konkret
- Hur man GISar leder i fält och i datorn för digitala ledkartor
- Hur man transformerar leddata till t ex Google My Maps, Naturkartan, kommunala GIS-funktioner eller Lantmäteriet.
- Om vandringsturism och turismtrender.
- Om produktutveckling, paketering och prissättning.
Pris och information
Pris: Vi har inga fasta priser utan lämnar offerter utifrån önskad utbildning och innehåll samt beställare.
Tidpunkt: Studiebesök och vandrande workshops erbjudas under juni till oktober. Datum efter överenskommelse.
I utbildningspaket ingår ej:
- Transporter till och inom utbildningsled.
- Boende, mat och dryck
- Anpassad klädsel och skodon för vandring
Tilläggserbjudanden (pris ges i offert):
- Fika i fält
- Lunch i fält alternativt lunch/middag vid anläggning (Rosfors bruksherrgård eller Jössgården)
- Boende vid närliggande boendeanläggning (Forest retreat, Rosfors Bruksherrgård, Jössgården/Mountain Lodge)
- Transport till utbildningsled från tågstation (Luleå) eller flygplats (Luleå Airport)
Förfrågningar och bokningar
Välkommen att kontakta oss för mer information ekller bokning.
Vi följer GDPR-lagen för att hantera dina personuppgifter. Kontakta oss gärna om du har frågor kring GDPR.