Delsträcka TALLGRÖN

Bergen och sjöarnas sträcka

Delsträcka tallgröna sträcker sig 21,8 km genom skogarna och jordbruksmarken kring Svensbyn sydväst om Piteå. Ett flertal söar och bergstoppar passeras.

Delsträckan består av 43% väg, varav 1% asfaltväg (gul gradering) och 42% grusväg (grön gradering), samt 57% stig, varav 31% lätt stig (blå gradering) och 26% utmanande stig (röd gradering).

Delsträckan kan klassas som utmanande vandring, och flera röda sträckor kring Högberget i Svensbyn liksom sjöarna Djuptjärn och Vitsjön är svårcyklade. Alternativa cykelvägar finns angiva under cykling>>

Färgen tallgrön har valts för att spegla de djupa skogarna leden går igenom, men även utifrån de gröna fälten i jordbrukslandskapet kring Svenbyn.

Från bergknallarnas topp har man en fantastisk utsikt över skogslandskapet åt väster och kulturlandskapet åt öster. Det är väl värt mödan att ta avstickarna från Solanderleden till dessa utsiktsberg.

Från norr passerar leden Tolvmannaberget och Kvabbkullen där du kommer ut på Svensbyns landsbygd med åkrar och fält. Efter Röddan passerar du gården Eufåria med gårdsbutik med lamprodukter.

När du vandrat över gårdens marker med betande får kommer du in i skogslandet och passerar de två fiskesjöarna Vitsjön och Djuptjärnen. Här finns eldstäder och vindskydd.

Efter att ha passerat det trånga sundet mellan Kocksjön och Mjösjön klättar du uppför Högberget i Svensbyn.

Vid Högberget sydväst om Svensbyn följer Solanderleden Eliasleden, som är ett 26 km långt ledsystem som börjar i Svensbyn upp till Högberget och de fina utsiktsplatserna på Larssonberget, Krossberget, Mellanberget och Mjösjäberget.

Dessa ger en fantastiskt utsikt dels mot nordöst och Infjärdens kulturlandskap, och dels sydväst ut mot Mjösjön och skogslandet. Utsiktsplatserna har eldstäder och Larssonberget ett vindskydd.

På Högberget finns urbergsgrottan Eliasgrottan, väl värt ett besök. Grottan liksom leden är uppkallad efter Piteås egna Robin Hood, stortjuven Elias Bäckman. Elias använde grottan som boning och tjuvgömma.  Han stal från de rika och delade med sig till de fattiga.

En rundslinga av Eliasleden på 9,4 km följer Solanderleden  till fiskesjöarna Djuptjärn och Vitsjön där det finns eldstäder och vindskydd.

Eliasleden har även tre avstickare, en 6 km lång som går via Vitsjön till utsiktsberget Kalahatten. En längre på 9 km går genom skogslandet till Nötmyrbodarna. En tredje går 1,5 km söderut mot Björnberget.

Från skogslandet kommer du åter in i kulturlandskapet vid Västra och östra Liden med hembygdsområdet  Swensbylidja som ett intressant besöksmål. Med syftet att visa gågna tiders levnads- och arbetssätt har hembygdsföreningen återuppbyggt ett stort antal hus och verksamheter vid Svensbyåns stränder. På Kulturtisdagarna under juli är det full aktivitet på området, med musik, kurser och sommarcafé,  men även övrig tid finns möjligheter att se sig om och det går att boka guidning.  För att se aktuellt program besök deras Facebookgrupp eller hemsida.

Leden passerar efter Swensbylidja åter in i skogslandet på sydsidan om Vallsberget som på dess nordsida har Piteås alpina centrum Lindbäcksstadion.

På Vallsberget finns en pilgrimsled och flera stigar leder runt berget, och från toppen får du en härlig utsikt över Svensbyfjärden och Piteå i öster.

Delsträckans sydliga del går igenom i de obebodda skogarna norr om Blåsmark, men som är ett aktivt friluftslivsområde fullt av intressanta stigar, populära för cykling, såsom MTB-spåret "Eliasjakten". Solanderleden följer här fina grusvägar och är här lämplig för cykling.

Google Maps karta över delsträcka Tallgrön

Tryck på fyrkantsklammern uppe vid högra hörnet för att få helskärmsbild.
Släck de lager du inte behöver se på kartan genom att ta bort bocken i rutan framför respektive rubrik. 

Avståndsberäkning av din vandringsrutt

Som hjälp med att bedöma avstånd vid planering av din vandring, kan du dels utgå från de 7 delsträckorna (färgade avsnitt) och deras distanser, dels från distanserna för de 23 etapperna, dels kan du på alla Google Maps kartor zooma in och markera de av de 365 sträckorna leden består av som du planerar gå, och summera de distanser du får fram när du markerar sträckorna längs din planerade rutt. Du får samtidigt en uppfattning om din planerade rutts svårighetsgradering.