VANDRA Solanderleden - den berättande ekovandringsleden
När Solanderleden organiskt växte fram genom landskapet var ett att syftena att leden inte bara skulle vara en i landskapet uppmärkt vandringsled, utan även en "berättande led".
Visionen för ledutvecklingen:
"Solanderleden skall dras på stigar mellan berg och genom skogar. Den skall nyttja lantliga vägsträckor genom byar, förbi varierande odlingslandskap, levande landsbygd och visa vägen till småskaliga landsbygdsföretag. Den skall ge möjlighet till kunskap och rekreation i en unik natur- och skogsmiljö och den ska ge besökaren närhet till landsbygdens livsmiljö och kultur i dåtid och nutid. Som en röd tråd i utvecklingen av Solanderleden nu och i framtiden går implementering av Interpretation- och storytelling vilket innebär att vandraren kan ta aktiv del av innehållet och den kunskap leden förmedlar."
Kopplingen till Daniel Solander finns i naturens mångfald men också i traktens historia, utifrån hans barndomshem i Öjebyn som är en av infarterna till leden och en av dess kransleder. Där i Öjebyn finns Solanderparken, monumentet och utställningen samt Solandersällskapet.
Leden med dess besöksmål ska profileras som en upplevelsebaserad led där inslag och utformning utgår från lokala företag, föreningar och innevånare. Leden skall locka olika typer av målgrupper med fokus på fritidsturister, lokalbefolkning och skolklasser. Landsbygdens kulturmiljö, natur och måltidsupplevelser är attraktiva produkter för besökande utländska turister. Det är en målgrupp som bedöms öka med rätt utveckling. Framtida investeringar bör därför ha exportmarknaden i åtanke även om leden är en resurs för svensk turism och lokalbefolkning. Det betyder inte att grupper (svenska eller utländska) inte kan bli en av ledens målgrupper beroende på branschens intresse."
Solanderleden - en organisk led
Leden ska fungera som en ”levande organisk led”.
Med detta menas att den ska utformas succesivt utifrån de möjligheter och resurser som står till buds under en längre tidshorisont. En ungefärlig utpekad sträcka, syfte samt vision är grundbulten men sedan kan leden komma att få olika skepnad beroende många olika faktorer.
Det är inte givet att sträckorna måste iordningsställas i anslutning till varandra vartefter. Vilka delsträckor och/eller kringleder som görs i ordning beror helt på lokala initiativ och rådande möjligheter. Byarna har olika grad av engagemang, varierande antal företag och föreningar, åldersbild, service och infrastruktur etc. Därtill kommer leden att passera varierande landskap som kräver varierande och olika kostsamma insatser. "
Det perspektiv vi lägger på begreppet "organisk ledutveckling" är att leden utvecklas "bottom-up", vilket innebär att ledens tillkomst baseras en enskilda eldsjälars initiativ, byars, åldermäns, föreningars, företags och enskildas medverkan utan medverkan av kom un eller myndigheter.
Vi beskriver dessa processer av organisk ledutveckling och den berättande leden i vår LEDMANUAL>>
Vi är stolta över våra markägare
Leden passerar över närmare 250 olika markägares fastigheter, som leden skrivit avtal med, och vi är väldigt tacksamma att markägarna upplåter sin egendom för leden.
Vi är stolta över dessa markägare söm möjliggör att leden kom till och kan fortleva.
Vi uppmanar därför vandrare på ledan att vista största möjliga hänsyn till markägarna och deras mark.
“Trails don’t just lead to places; they are places. A good trail should invite us to explore beyond each bend, pause and contemplate vistas, and engage our minds and imaginations. At its best, a trail helps us to understand not only a place, but perhaps something about ourselves.”.
Gross, Zimmerman, & Buchholz, 2006, s.118
Solanderleden - en ekovandringsled
Begreppet "Ekovandringsled" togs fram inom ett Landsbygdsutvecklingsprojekt " Pilotprojekt: Modell för eko-vandringsleder - Nätversbaseras Nature´s Best Sweden certifiering av entreprenörer längs en vandringsled".
Genom att utgå från kriterier för eko-märkningssystemet Natures-Best Sweden, LRF och Naturturismföretagen´s riktlinjer i handledningen "Turism på annans mark," samt Solanderledens utvecklade metod för lokalt förankrad och driven organisk ledutveckling, togs 9 kriterier fram för en ekovandringsled.
Deessa kriterier och beskrivning av begrepper EKOVANDRINGSLED hittar du här >>.
The Road not taken
Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;
Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,
And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.
I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.
Robert Frost