Solanderleden-s

SÄKERHET längs Solanderleden

När du är ute och vandrar på en led som Solanderleden, är det viktigt att ha tänkt igenom olika säkerhetsaspekter.  Detta innefattar bland annat att veta att du har mobiltäckning eller ej, hur du larmar om något händer, ha koll på vädret och brandrisk och ha med rätt utrustning och första hjälpen kit. 

Mobiltäckning

Mobiltäckning för olika leverantörer kan variera längs leden.
Bäst fungerar Telias mobiltäckning med täcknings längs hela leden.

Sämst fungerar mobilleveantören 3 som saknar täckning över stora delar av leden (se bilden, förstora genom att trycka på bilden).

Täckningskarta Telia >>

Täckningskarta Tele2 >>

Täckningskarta 3 >>

LARMNING - om olyckan är framme

Vid AKUT LÄGE av olyckfall, sjukdom eller förgiftning larmar du SOSNödmummer   112
Vid mindre akuta medicinska lägen ringer du Vårdinformation1177
Vid mindre akut misstänkanke om  förgiftning ringer du Giftinformationscentralen 010-456 6700
Polisen
för icke akuta händelser, tips eller svar på frågor 114 14
Räddningstjänsten
 i Piteå 0911-6960 00 (vx) och i Luleå 0920-45 30 00 (vx)

När du larmar från leden är det viktigt att veta vart du är så att räddningstjänst eller ambulans kan hitta dig. Det bästa är att du förbereder dig genom att ladda ned 112-SOS appen som du hitar här >> 
Med den kan du ringa SOS 112 som då samtidigt får din exakta position. Du får även meddelanden om aktuella händelser i närheten. Alla viktiga nummer ovan finns dessutom i 112 appen.

SOS-larmning

Vid akut olycka eller sjukdom blir man ofta skärrad och stressad och det kan vara svårt att förklara vad som hänt. När du ringer SOS kommer SOS-operatören att lungt vägleda dig och ställa frågor om vad som har inträffat, var det har skett, hur många som är skadade och information om de skadade och dig som ringer (ditt telefonnummer).

Hitta din position på leden

Om du inte vill ha 112-appen i din telefon, bör du ha bra kontroll på vart i terrängen du befinner dig. Ha därför alltid en karta med dig på vandringen. Det kan vara en papperskarta (våra pdf-kartor som du printat) eller digital karta i GPS eller mobiltelefon. 

På våra Google Maps-kartor som du kan se i din mobil om du startar Solanderledens hemsida i mobilens webbläsare,  har alla platser såsom vindskydd, bänkar, grillplatser ett namn som kan underlätta din lokalisering. Du ser även med en blå prick vart du är.

Har du appen Sweden Topo Maps i din telefon hittar du din position genom att tycka på gröna hålkorsringen i menyn, och i appen Min karta trycker du på pilen till höger. När du trycker på din position kommer koordinaterna fram som du kan ange till SOS.

När du kontaktar SOS är det bra om du kan ange din position så exakt som möjligt, bäst med koordinater som du hittar i kartapparna eller en GPS.

Evakueringsplats

Om olycka eller sjukdom gör att du måste evakueras till kvalificerad sjukvård (sjukhus) med ambulans eller ambulanshelikopter, är det viktigt att förutom veta din nuvarande position även identifiera en evakueringsplats dit ambulans kan komma. 
Dettas görs  i samråd med SOS-centralen som utifrån din positionsangivelse beslutar om en evakueringsplats. Om du inte kan ta dig dit själv kommer räddningstjänsten till hjälp för transport.

VÄDERPROGNOS

Innan du ger dig ut i skog och mark är det biktigt att du har koll på väderprognosen, så att du är rätt klädd, speciellt vintertid och inte drabbas av oväntade oväder.
Lokal Väderprognos Luleå >>         SMHI 10 dagarsprognos Luleå>>         SMHI Prognoskarta hela landet >>
Lokal väderprognos Piteå >>         SMHI 10 dagars prognos Piteå >>
 

+15
°
C
H: +16°
L: +14°
Lulea
Friday, 01 September
See 7-Day Forecast
Sat Sun Mon Tue Wed Thu
+16° +16° +16° +16° +16° +15°
+12° +13° +10° + + +
+15
°
C
H: +16°
L: +13°
Pitea
Friday, 01 September
See 7-Day Forecast
Sat Sun Mon Tue Wed Thu
+16° +17° +17° +16° +16° +16°
+11° +11° +10° + + +

Brandrisk

När du vistas i skog och mark finns alltid en brandrisk - att du startar en brand vid egen eldning eller att du möter en skogsbrand eller annan brand. Du bör därför vara förberedd på detta, och VARA EXTRA FÖRSIKTIG när du gör upp eld.

Innan du tänder en egen brasa vid eldplats måste du alltid ta reda på brandrisknivån där du är. 
Du hittar information och kartor om brandrisknivån från  MSB Här>> och från SMHI här >>
Länsstyrelsens information om Eldningsförbud i skog och mark >>
Du kan även ladda ner appen Brandrisk Ute >>

när det råder EDLNINGSFÖRBUD får du inte elda i skog och mark. Du får däremot grilla på fasta grillplatser.
När det råder SKÄRPT ELDNINGSFÖRBUD är det totalförbud att göra upp eld, även på grillplatser. Läs mer här >>

Säkerhetsutrustning att ha med

När du vistas i naturen finns det alltid risk för olyckor eller att väder kan skapa riskfyllda situationer. Du bör därför på dina turer, även kortare turer alltid ha med följande:

Karta - digital (GPS eller mobiltelefon med kartapp) eller i pappersform, helst båda ifall batteriet tar slut i mobil/GPS.

Mobiltelefon - så du kan larma om olycka eller sjukdom, eller meddela om du blir försenad hem, så att du inte blir efterlyst.

Första förband kit - så du kan plåstra om mindre sår eller lägga första förband på större skada. Ju längre tur du tar desto bättre utrustad förbandslåda bör du ha med dig. Är du allergisk eller har någon sjukdom som akut kan nedsätta din förmåga bör du ha med lämplig medicin.

Dryckvätska - sommartid kan det vara varmt och även kortare turer kan leda till vätskebrist. Vätskebrist kan medföra att omdömmet börjar svikta vilket kan medföra ökad risk för olyckor. Ha därför alltid med dig någon dryck eller vatten. Längs leden kan du inte dricka från bäckar och sjöar utan vattenrening och vattenpåfyllning längs leden är begränsad >>

Rätt klädsel - felaktig klädsel kan snabbt leda till risker och fara. Vid kraftig regn utan regnkläder kan du bli blöt och nedkyld och riskera hypotermi - farlig nedkylning. Samma sak gäller vintertid vid kyla och olämplig klädsel. För varmt klädd vid extremt varmt väder kan på samma sätt leds till hypertermi - överhettning, som kan vara lika farlig som nedkylning. Vintertid är det ännu viktigare att du har rätt anpassade kläder för vädret, vantar och mössa, och möjlighet att ta av eller på kläder för att motverka nedkylning eller överhettning. Lär dig om rätt klädsel för friluftsliv här>>

Rätt fotbeklädnad - en vandringsled kan snabbt ändra karaktär med vädret, från en torr och trevlig stig till en blöt och farligt hal lerstig. På samma sätt kan klippor vid blött väder eller vintertid bli farligt hala. Det är därför viktigt att du har fasta greppvänliga skor såsom vandringskängor eller stabila vandringsskor. Vid blöt väderlek är stövlar att föredra då både vattenpölar och blöt vegetation annars snabbt medför blöta fötter som både kan ge skavsår och bidra till nedkylning.

Energi - ha vid lite längre turer med dig någon form av förtäring som kan ge dig energi när blodsockerhalten sjunker. En picknick, energikakor, eller "jägarsnus" (blandning av nötter, choklad m.m.) eller vad du föredrar. Tänk på att dock inför en tur inte ladda med för mycket snabb energi (sockr i form av godis , energidrycker m.m.) eftersom du då kan få ett rejält blodsockerfall när denna "energiboost" är förbrukad.

Lär mer om säkerhetsutrustning och säkerhetsplanering här >>