Familjeleder

Inom "Naturbonus 2024"-projektet har Solanderleden ideell förening inom Rosfors ekopark tagit fram flera familjeleder. Syftet är att för familjer lättare hitta lämpliga, roliga och intressanta stigar och leder som passar familjens behov.
Traditionella leder och deras gradering är ofta anpassade för vuxna friluftsmänniskor, och det kan vara svårt för en barnfamilj att veta om en led passar eller inte för barnens behov. Oftast saknas dessutom något intressant specifikt för barnen längs leden, som väcker deras intresse och fantasi och bidrar till lärande.
Vi har därför inom Naturbonus 2024 tagit fram en rapport om familjeleder, som du kan ladda ner här>>

Gradering av familjeleder
För att underlätta för barnfamiljer att bedöma en stig eller led har vi vidareutvecklat den traditionella ledgraderingen och anpassa den för barnfamiljer, indelad i tre svårigheter.


Familjeled Upplevelsestig Ristjälsgruvan
För familjer med barnvagn har vi märkt upp Upplevelsestig Riskärlsgruvan, en 600 m lång sträcka längs Malmvägen. Stigen är klassad som grön och barnvagnsvänlig, fast det kan förekomma enstaka rötter och stenar. Stigen är dock bred och lättframkomlig.
Stigen leder fram till en eldstad vid gruvområdet. Här finns även ett utedass. Själva gruvans dagbrott ca 70 m från eldstaden kan ej besökas med barnvagn, men det finns informationsskyltar längs malmens väg och vid eldstaden om gruvdriften och malmens väg.
För barn kan de fantisera hur det var när man drog malmkärror med häst och ren längs stigen, och hur man bröt malm i dagbrottet för hand med hjälp av svartkrut.
Stigen är uppmärkt med orange ledband med barnvagnspiktogram.



Familjeled Vättestigen
För de mindre barnen har vi tagit fram Vättestigen, en 2,4-3,5 km lång familjestig där små vättar vid 37 infopoints i form av QR-koder utplacerade längs stigen beskriver 10 mytologiska skogsväsen och 12 djur- och växter längs stigen. QR-koderna leder till en beskrivande hemsida. Läs mer här>>
Stigen är klassad som blå och lättgången, men klarar inte en barnvagn. Stigen börjar vid en parkering vid vändplan på Flyggtjärnvägen (hitta hit - se här>>) och slutar vid grillplatser vid Fluggtjärnen.
Stigen är uppmärkt med orange ledband med familjepiktogram.



Den korta upplevelsestigen
För mindre och större barn finns "Den korta upplevelsestigen" som är en 1,2 km lättvandrad (blå gradering) rundslinga, men med två strättor att klättra över. Den är olämplig för barnvagn. Stigen går igenom en fårhage med massa får och passerar ruinerna av en gengasfabrik. Läs mer här>>
Längs stigen finns 7 upptäckarplatser utmärkta med QR-koder som går till en hemsida med information. Läs mer här >>
Stigen är uppmärkt med orange ledband med familjepiktogram.



Den långa upplevelsestigen
För lite äldre barn och för vuxna som vill prova på självguidad skogsbad eller en sinnesstig finns "Den långa upplevelsestigen" som är 4 km och lite mer krävande med smala stigar med sten och rötter, och Rötmyrastigen kan vara fuktig, varför stövlar eller vattentäta skor rekommenderas. Större delen är stigen graderad som lätt (blå) vandring, men 1/3 av Solanderleden är graderad som medelsvår (röd). Läs mer om upplevelsestigen här>>
Längs leden finns QR-koder till hemsida som inbjuder till sinnesplatser, reflektionsplatser och njutarplatser. Läs mer här>>
Stigen är uppmärkt med orange ledband med familjepiktogram.



Alla familjeleder på Google Maps
Här kan du se alla familjeleder på Google Maps och zooma in eller zooma ut. Även ledinformation är utlagd på kartan.
Tryck på fyrkantsklammern uppe vid högra hörnet för att få helskärmsbild.
Släck eller tänd de lager du inte behöver se på kartan genom att ta bort bocken i rutan framför respektive rubrik. Du hittar infrastruktur och sevärdheter längs stigarna.
