Delsträcka LINGONRÖD

Lingonets och de röda stugornas sträcka

Delsträckan Lingonröd är 45 km lång och sträcker sig från Solanderledens  sydliga ändpunkt i kustbyn Jävre genom obebodda skogar och vidare förbi byarna Hemmingsmark och  Blåsmark. I mitten delar sig sträckan till en västlig och en östlig del och bildar en rundslinga.

Längs delsträckan får du uppleva djupa skog, myrmarker, vackra fiskesjöar och ett landskap fyllt av historia både i form av spåren efter istiden, fornlämningar och historiska byar. Högberget i Jävre bjuder på en vacker utsikt över Bottenvikens skärgård.

Hela delsträckan utgörs av 55% väg, varav 12% asfalterad (gul gradering) och 43% grusväg (grön gradering), samt 45% stig, varav 19% lättare stig (blå gradering) och 26% mer utmanande stig (röd gradering). Delsträckan kan därför klassas som utmanande vandring. Delsträckan är även utmanande då den till stor del går genom obebyggda områden.

Färgen lingonröd har valts utifrån att traktens skogar är rika på lingon, men anspelar även på den röda husfärgen hos falurödslammade hus och byggnader. 

Småbyarna utanför landsbygdscentra Blåsmark, Hemmingsmark och Jävre karakteriseras av torp och gårdar i falurödfärg.  Skogarna är djupa och rika på myrmarker och sjöar.
 

Västra sträckan

Rundslingans västliga sträck är 8,4 km och utgörs av 67% väg, varav 18% asfalt (gul) och 49% grusväg (grön), samt 33% stig, varav 1% lättare stig (blå) och 32% (2,7 km) utmanande stig (röd). Västra sträckan kan därför betraktas som utmanande vandring.

Sträckan går förbi småbyar som Berget, Nedrebrännan, och Övrebrännan liksom Sågån och Sågheden vars namn vittnar om den träindustri som legat här med flera sågverk, tjärdalar och kolbottnar från kolmilor.  Leden går även genom nu obebodda skogstrakter, men fornlämningar i form av stenåldersboplatser vid Kallfors vittnar om att markerna använts under lång tid.

Östra sträckan

Den kortare östliga sträckan är 6,2 km och består av 53% väg, varav 11% asfalt (gul) och 41% grusväg (grön), samt 47% stig, varav 28% lätt stig (blå) och 9% utmanande stig (röd). Den östra sträckan kan därför betraktas som lätt vandring då endast 550 m utgör utmanande stig. 

När leden lämnar Blåsmark söderut går den genom skogsmarker mellan sjöarna Långsjön  och Gåssjön innan leden kommer in i Hemmingsmark och möter den västra sträckningen.

Rundslingan


Hela rundslingan14,6 km består av 61% väg, varav 15% asfalt (gul) och 46% grusväg (grön), samt 39% stig, varav 17% lätt stig (blå) och 22% (3,2 km) utmanande stig (röd). Hela rundslingan kan därför betraktas som utmanande vandring.

Rundslingan går från Blåsmark i norra delen till Hemmingsmark i den södra delen, och bägge är bra start och slutpunkter för en rundvandringstur, och båda har kollektivtrafik med bussar till Piteå. 

Delsträckans södra avsnitt

Mellan Hemmingsmark och Jävre vid kusten sträcker sig leden genom helt obebyggda trakter, som gör att vandringen här blir mer krävande där du bör förbereda dig väl vad avser förtäring, vatten och eget boende.

Sträckan passerar ett flertal sjöar såsom det fågelrika Hemträsket med fågeltorn och fiskesjöarna Lappträsket, Korpträsket och Ljusträsktjärnen. Även dessa trakter är rika på fornfynd med rösen, boplatser och kokgropar.

Kustbyn Jävre

Jävre är en gammal historisk kustby där det legat ett järnbruk, Degerfors Bruk, som i dag bara finns som husgrunder och den bevarade kvarnen. I  Jävre kvarn finns ett mysigt sommarkafé och ett bygdemuseum med utställning om bl a den gamla skolan och traktens jordbruket. 

På östra sidan om E4 finns ett kulturminne över Jävres fyrbyggarepok då det under 20 år byggdes 27 kassunfyrar här.  "Skags fyr" som står vid Jävre småbåtshamn  byggdes i Jävre 1871 och stod på Skagsudden i Örnsköldsvik. Den var i drift till 1957 och flyttades till Jävre 1970. Den är öppen för besökare under sommaren. Vid hamnen ligger även det populära Bea´s Rökeri och Hamncafé, väl värt ett besök.

Arkeologstigen

Bitvis delar Solanderleden sträckning med vandringsleden Arkeologstigen, som utgörs av flera stigar kring Högberget, Sanholmsberget och Lillberget i Jävre. På Högberget finns en eldstad och här har man en fantastisk utsikt över havet.

Arkeologstigen tar dig igenom ett område vid Jävre som är ovanligt rikt på synliga fornlämningar, bland annat imponerande gravrösen från brons- och järnåldern och den s.k. liggande hönan, en stensättning som kan tolkas som offerplats. 

Informationsskyltar på svenska och engelska berättar om de olika lämningarna och människorna som skapade dem. 

Uppe på Högberget, bredvid ett större gravröse finns en labyrint om är 8 meter i diameter. Den har daterats till 1200-talet

Labyrinter är en stensättning som återfinns världen över, men är speciellt vanlig vid kusten och på öarna i  Bottenvikens Skärgård. De anlades ofta nära fiskeläger och användes troligtvis av fiskare för att ge fiskelycka och säkra båtfärder.

Labyrinter som denna på Högberget och de nära byar hade troligtvis rituella funktioner, såsom fruktbarhetsriter vid midsommar, eller som skydd för boskap i byarna.

Turiststationen - Solanderledens södra ände

Vid Solanderledens södra ände ligger Turiststationen i Jävre som är ett minne från bilismen och turismens tillväxt. 

Den ritades av arkitekt Gunnar Lehtipalo och invigdes år 1967 för att bli "porten" till Norrbotten. Omläggningen till högertrafik samma år slog hårt mot nysatsningen som plötsligt låg på fel sida vägen och under en period var den  
tom och rivningshotad. Nu ett skyddat byggnadsminne och sommartid finns här åter en turistinformation med en sextiotalsutställning. 

Vid rastplatsen bakom turiststation fins en informationstavla över Solanderleden och här är ledens sydliga ändpunkt.

Google Maps karta över delsträcka Lingonröd

Tryck på fyrkantsklammern uppe vid högra hörnet för att få helskärmsbild.
Släck de lager du inte behöver se på kartan genom att ta bort bocken i rutan framför respektive rubrik. 

Avståndsberäkning av din vandringsrutt

Som hjälp med att bedöma avstånd vid planering av din vandring, kan du dels utgå från de 7 delsträckorna (färgade avsnitt) och deras distanser, dels från distanserna för de 23 etapperna, dels kan du på alla Google Maps kartor zooma in och markera de av de 365 sträckorna leden består av som du planerar gå, och summera de distanser du får fram när du markerar sträckorna längs din planerade rutt. Du får samtidigt en uppfattning om din planerade rutts svårighetsgradering.