
Delsträcka BLÅBÄRSBLÅ
Den blå älvens delsträcka
Solanderledens Blåbärsblå delsträcka sträcker sig 24,5 km längs Piteälvens östra stränder, förbi byarna Sikfors, Arnemark, Stridholm, Pålberget, Rönnberget och Böle.
Delsträckan består av 55% väg, varav 12% asfaltväg (gul gradering) och 43% grusväg (grön gradering), samt 45% stig består av lättgången stig (blå gradering) men det finns utmanande passager ner i branta bäckraviner med trappor och repstöd.
Delsträckan i sin helhet kan därför klassas som lättvandrad och även lämplig för cykling, även om cykeln måste bäras i vissa passager.

Färgen blåbärsblå har valts dels för den blå Piteälven som leden följer, men även för de vilda blåbären i skogen.
Piteälven är en av Sveriges fyra nationalälvar och skyddad som Natura2000 område. Den är populär för laxfiske, och tidigare fiskades nettingen, flodnejonöga.
En intressant variant är att göra en "vaddling" - att kombinera en vandring uppför älven och avsluta med en paddling tillbaka nedför. Bäver och fiskgjuse brukar då synas längs älven.

Delsträckan blåbärsblå går huvudsakligen genom Pitedalälvs kulturlandskap med jordbruksmarker, byar, mindre skogsområden och intressant niplandskap längs älvbrinken med djupa bäckcanyons.
Vid Sikfors finns förutom en konferens och fritidsby även ett intressant kraftverksmuseum. Leden följer till stora delar en flottarstig som flottarna använde när timmer flottades nedför älven. Lämningar från flottningsepoken hittas i älven och dess stränder. Från 1840-talet var Piteälven en av de vattendrag där timmerstockar flottades ner mot kusten för sågning och bortskeppning. 1982 flöt sista stocken genom gallringsbommen vid Böle Bom, men flottningsepoken har lämnat spår i form av stensättningar, pålar och markarbeten längs stora delar av älven.

Google Maps karta över delsträcka Blåbärsblå
Tryck på fyrkantsklammern uppe vid högra hörnet för att få helskärmsbild.
Släck de lager du inte behöver se på kartan genom att ta bort bocken i rutan framför respektive rubrik.

Avståndsberäkning av din vandringsrutt
Som hjälp med att bedöma avstånd vid planering av din vandring, kan du dels utgå från de 7 delsträckorna (färgade avsnitt) och deras distanser, dels från distanserna för de 23 etapperna, dels kan du på alla Google Maps kartor zooma in och markera de av de 365 sträckorna leden består av som du planerar gå, och summera de distanser du får fram när du markerar sträckorna längs din planerade rutt. Du får samtidigt en uppfattning om din planerade rutts svårighetsgradering.
