Solanderleden-s

Konst och kultur längs Solanderleden

Bygdegårdarna, hembygdsgårdarna och byaföreningarna erbjuder ofta möjligheter för den som vill att komma i kontakt med lokalbefolkningen, vara med och fira högtider eller ta del av olika aktiviteter som spelningar, föreläsningar, föreställningar och filmvisningar.

Information om byarna/byaföreningarna längs Solanderleden finns på byasidorna Alvik - Antnäs -
Arnemark - Blåsmark - Böle - Hemmingsmark - Jävre - Kallax - Långnäs, Luleå - Långnäs, Piteå  - Måttsund - Pålberget - Roknäs - Sikfors - Sjulnäs - Stridholm - Svensbyn - Visit Alterdalen (byarna längs Alterälven) samt hos Piteå Landsbygdsforum och Det händer i byarna runt Luleå.
Evas Art House ligger i det gamla missionshuset i Sikfors och är konstnären Eva Söderströms egna galleri och ateljé. Hennes färgsprakande tavlor är ofta religiöst inspirerade och hon har även skrivit och illustrerat flera böcker om kvinnogestalter i Bibeln. Galleriets öppetdagar annonseras på hennes Facebooksida.
Finns 600 m från Sikfors Konferens och Fritidsby på avstickaren från blå ledsträcka.
Flottnings-skulpturen i Böle står nära norra brofästet, vid garveriets parkering. Verkets titel är "Nu är det klippt!" och det är Ilmari Takkinen som har skapat skulpturen av kättingar, verktyg och annan metall. Takkinen var konstruktör på kabelverk och uppfann saker både i arbetet och på fritiden. Bland annat konstruerade han en (eldriven) "evighetsmaskin" som ännu finns i hans dotters ägo.
Finns där blå ledsträcka möter gul ledsträcka.
Irma Vävare Ateljé ligger i Svensbyn på Östra Lidenvägen 39. Konstnären Irma Johanssons sinnrika bildvävnader har ofta naturmotiv och hon använder gärna olika strandfynd i sina kreationer. Ateljén visas endast efter överenskommelse, telefon 0911-241406.
Finns på grön ledsträcka.
Kulturgaraget i Blåsmark drivs av Katharina och Stefan Johansson. På den lilla scenen i deras garage ryms både stora musikprofiler och än så länge okända stjärnskott. På deras hemsida kan du se om de är någon spännande spelning på gång.
Finns 300 m från röd ledsträcka.
Norriskogens Kulturled är en sex kilometer lång del av Fäbodaleden i Antnäs. Här finns olika konstnärliga utsmyckningar inspirerade av platsens natur eller historia.
Fäbodaleden/Norriskogens Kulturled löper delvis gemensamt med Solanderledens åkerbärsröda sträcka norr om byn Antnäs. Vill du se alla konstverk längs leden måste du vika av från Solanderleden och gå hela den ca en mil långa Fäbodaleden som en rundslinga.
Pilgrimsleden är en kristen pilgrimsled på Lindbäcksstadion, Vallsberget. Utplacerade längs den ca 5,5 km långa leden finns olika texter som inbjuder till meditation, bön eller eftertanke. Texterna är kopplade till konceptet Frälsarkransen. Mer information finns här.

För att ansluta till början av Pilgrimsleden viker du av från Solanderledens gröna ledsträcka, antingen in på Rismyrlidsvägen vid hembygdsområdet Swensbylijda eller där leden passerar väg 373. Oavsett om du väljer att följa väg 373 eller först Rismyrlidsvägen och sedan väg 373 är avståndet till ledens startpunkt ca 3,5 km.
Swensbylijda är ett hembygdsområde i byn Svensbyn. Med målet att visa gågna tiders levnads- och arbetssätt har hembygdsföreningen återuppbyggt ett stort antal hus och verksamheter vid Svensbyåns stränder. På de populära Kulturtisdagarna under juli månad är det full aktivitet på området, men även övrig tid finns möjligheter att se sig om och det går att boka guidning. Här finns även sommarcafé och ett brett kulturellt utbud med musik, berättande, kurser med mera. För att se aktuellt program, besök områdets Facebookgrupp eller hemsida!
Finns på grön ledsträcka.
Tora Ceders ateljé. Skulptör Tora Ceder visar endast sin ateljé efter överenskommelse, men från väg 374 kan du se en installation med speglar och de mäktiga totempålarna hon smyckat sin infartsväg med. En bit in på vägen finns skulpturen "Soldyrkare" placerad på pålar i en träddunge.
Kontaktuppgifter till Tora Ceder.
Finns 300 m från blå ledsträcka i Arnemark.

Världsrekord-målningen i Sikfors finns på innerväggen i träkåtan på Sikfors Konferens & Fritidsbys område och visar Pite Älvdals väg till havet. Den är 46 m lång, vilket gav den en plats i Guinness Rekordbok 1998 som världens längsta målning. Målningen visas efter överenskommelse och i samband med guidningar av Sikfors Gamla Kraftstation.
Finns på en avstickare till blå ledsträcka.