FB Solanderleden2

Solanderleden - en vandringsled i utveckling

Gör som Daniel Solander, lärjunge till Carl Von Linné - ge dig ut på upptäcktsfärd i skog och mark!

Vandra i kustnära landsbygd och vildmark längs Solanderleden i Swedish Lapland. En vandring i en bygd med natur och kultur av skiftande karaktär. Skogar, utsiktsplatser, fiskesjöar, älvar och åar. Landskap som väntar på att få berätta sin historia och få ta del av dina tankar. Solanderleden innefattar också möten med byaliv, djur i hagar, paus på sommarcaféer och bygdegårdar, besök i gårdsbutiker och boende längs leden. Som vandrare kan du också välja bland olika natur- och kulturaktiviteter och göra avstickare till närbelägna besöksmål. 

Förutom att vandra kan du paddla eller cykla vissa delsträckor eller kombinera vandring, cykling och paddling.

Solanderleden är 22 mil lång och löper till/från kustbyn Jävre, Piteå i söder och till/från Luleå Airport, Luleå i norr.

Leden nås lätt från Piteå (E4, buss), Skellefteå (flygplats), Älvsbyn (järnväg) eller Luleå (järnväg, flygplats), och transfertjänster finns tillgängliga för den som vill resa eller skicka bagage mellan olika punkter längs leden.

Vandringsleden är markerad med två färger. Huvudledsfärgen är röd och varje delsträcka har sin färg, vald av respektive byaområde. Markeringar finns på träd, stenar och stolpar. Det finns också hänvisningsskyltar med pilar som visar vägen där leden byter riktning eller korsas av väg eller stig. Solander ståtar med sin profil på ledens stolpar och skyltar. 

Längs leden finns rastplatser med vindskydd och eldstäder, för det mesta finns ved tillgänglig på eldplatserna. Du kan bo i övernattningskojor, stugor, timrade bakvaler, på lantgård, B&B - eller ta transfer från närliggande vandrarhem, pensionat eller hotell. Vill du inte vandra ensam finns vandringsgrupper eller guidade turer längs leden.

Nu när den fysisk leden är projekterad och utmärkt, går vi vidare med utvecklingen av leden som destination, arena och kulturbärare. Så vi säger även fortsättningsvis:

Välkommen att utforska en växande vandringsled!