FB Solanderleden2

Art and culture along the Solander Trail

Bygdegårdarna och byaföreningarna erbjuder ofta möjligheter för den som vill att komma i kontakt med lokalbefolkningen, vara med och fira högtider och ta del av olika aktiviteter.

Länkar till information om byarna/byaföreningarna längs Solanderleden:

Arnemark - Böle - Långnäs - Piteå Byaforum - Piteå Turistcenter  - Pålberget - Roknäs - Sikfors - Sjulnäs - Stridholm - Svensbyn
 
Flottnings-skulpturen i Böle står nära norra brofästet, vid garveriets parkering. Ilmari Takkinen har skapat skulpturen av kättingar, verktyg och annan metall. Takkinen var konstruktör på kabelverk och uppfann saker både i arbetet och på fritiden. Bland annat konstruerade han en (eldriven) "evighetsmaskin" som ännu finns i hans dotters ägo.
Finns där blå ledsträcka möter gul ledsträcka.
Swensbylijda är ett hembygdsområde i byn Svensbyn. Med målet att visa gågna tiders levnads- och arbetssätt har hembygdsföreningen återuppbyggt ett stort antal hus och verksamheter vid Svensbyåns stränder. På de populära Kulturtisdagarna under juli månad är det full aktivitet på området, men även övrig tid finns möjligheter att se sig om och det går att boka guidning. Här finns även sommarcafé och ett brett kulturellt utbud med musik, berättande, kurser med mera. För att se aktuellt program, besök områdets Facebookgrupp eller hemsida!
Finns på grön ledsträcka.
Tora Ceders ateljé. Skulptör Tora Ceder visar endast sin ateljé efter överenskommelse, men från väg 374 kan du se en installation med speglar och de mäktiga totempålarna hon smyckat sin infartsväg med. En bit in på vägen finns skulpturen "Soldyrkare" placerad på pålar i en träddunge.
Kontaktuppgifter till Tora Ceder.
Finns 300 m från blå ledsträcka i Arnemark.

Världsrekord-målningen i Sikfors finns på innerväggen i träkåtan på Sikfors Konferens & Fritidsbys område och visar Pite Älvdals väg till havet. Den är 46 m lång, vilket gav den en plats i Guinness Rekordbok 1998 som världens längsta målning. Målningen visas efter överenskommelse och i samband med guidningar av Sikfors Gamla Kraftstation.
Finns på en avstickare till blå ledsträcka.